מדוע כדאי להפחית בשתייה ממותקת?
ישראלים רבים סובלים מנזקי מגפת ההשמנה ההולכת ומתפשטת בארץ ובעולם. מגפת ההשמנה רווחת בכל המגזרים ושכבות האוכלוסייה, לרבות ילדים ובני נוער, זו בעיה חמורה הגורמת לשיעור התחלואה לעלות כתוצאה ממחלות כרוניות חמורות ולקיצור תוחלת החיים.
אחד מהגורמים המרכזיים למגפת ההשמנה בארץ ובעולם הוא צריכה מוגברת של סוכר ומשקאות ממותקים. זו הסיבה מדוע הוחלט בממשלה להטיל מיסוי על משקאות ממותקים, אך השיקול העיקרי להימנעות משתייה קלה ועשירה בסוכר לא צריך להיות המחיר אלא השמירה על בריאותנו. מומלץ לכל אדם להפחית את כמויות השתייה הקלה והממותקת ולעבור לשתיית מים בלבד. כדי להימנע משתייה קלה בבית ועל מנת לעודד את הילדים ושאר בני המשפחה לשתות יותר מים ניתן לרכוש בר מים או מתקן ייעודי לסינון ולטיהור מי הברז.
נתוני ההשמנה בישראל מעוררים דאגה
בשנת 2019, טרם התפרצות נגיף הקורונה, ארגון ה-OECD חקר ופרסם דוח מקיף העוסק בנושא שיעור ההשמנה בקרב אנשים מבוגרים בישראל. על פי תוצאות הסקר עולה כי 27% מהמבוגרים במדינה סובלים מהשמנה (BMI מעל 30) וכ-64% מהמבוגרים סובלים מעודף משקל, כלומר BMI מעל 26. גם הנתונים בקרב ילדים ובני נוער אינם מעודדים והגיע הזמן להילחם בתופעה ולעבור לתזונה בריאה ונכונה יותר ולאורח חיים בריא ומאוזן.
כפי שציינו, צריכת סוכר גבוהה מהווה את אחד הגורמים המרכזיים למגפת ההשמנה. מאחר ובישראל צורכים כמויות גבוהות של שתייה ממותקת, במיוחד בקרב ילדים ובני נוער, הוחלט להילחם בתופעה והמטרה היא להגיע לצריכת סוכר מתונה, עד 5% מסך הקלוריות שצורכים ביום.
כדאי לדעת כי פחית שתייה ממותקת מכילה כ-40 גרם סוכר בממוצע, כמות זו שווה ל-10 כפיות סוכר. לכן, אם אתם או מי מבני משפחתכם צורך באופן קבוע פחית או שתי פחיות של שתייה ממותקת, אתם נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סוכרת מסוג 2. צריכה יומית קבועה של משקאות ממותקים מגבירה את הסיכון לסוכרת בשיעור הקרוב ל-30%, וחשוב לזכור כי אלו קלוריות ריקות מאחר ואין להן ערך תזונתי.
אילו משקאות ממותקים מכילים שיעור גבוה של סוכר?
באופן כללי, כל השתייה הקלה (לא דיאט) מכילה שיעור גבוה של סוכר. לכן, משקאות נפוצים ואהובים כמו קולה, ספרייט וכדומה אינם מומלצים לאדם, ופחית רגילה או בקבוק אישי מכילים בין 8 ל-10 כפיות סוכר.
בנוסף על כך, גם במשקאות המים בטעמים יש לא מעט סוכר, ובבקבוק שתייה של חצי ליטר יש כ-4 כפיות סוכר. גם במיצים המתועשים יש הרבה מאוד סוכר, כולל מיצים המכילים ריכוז גבוה של פרי. ניתן למצוא כמויות גבוהות של סוכר גם בנקטרים השונים, בסירופים למיניהם, במשקאות הסודה בטעמים, במשקאות הקלים ובמשקאות האנרגיה. אגב, ברוב משקאות האנרגיה יש שיעור גבוה במיוחד של סוכר.
מומחים לתזונה ממליצים להימנע או להפחית גם בשתייה של משקאות הדיאט. משקאות אלה לא מכילים סוכר אך יש בהם כמויות גבוהות של קפאין, ממתיקים מלאכותיים, חומצות מאכל וחומרי טעם וריח מלאכותיים.
מדוע מומלץ להפסיק או להפחית בשתייה ממותקת?
· משקאות ממותקים מכילים כמות גבוהה של סוכר, כלומר קלוריות ריקות וחסרות ערך תזונתי.
· הסוכר במשקאות הממותקים מזיק לשיניים.
· צריכה גבוהה של שתייה ממותקת גורמת לתחלואה גבוהה ולסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 ולהתפתחות מחלות לב וכלי דם.
· צריכה מוגברת של משקאות ממותקים מאיצה את תהליכי ההזדקנות בגוף האדם.
· משקאות ממותקים מהווים גורם משמעותי במגפת ההשמנה.
לסיכום, כדאי להפחית או להימנע מצריכת משקאות ממותקים כדי לשמור על הבריאות ולהימנע ממחלות חמורות ומהשמנה. כדי לשתות יותר מים בבית כדאי להזמין בר מים, אפשר להזמין מטהר מים עם ברז סודה, ואם רוצים אפשר להמתיק את המים המוגזים עם פלח פרי.
אולי יעניין אותך גם...