"עדות המזרח"- לא הגיע הזמן להחליף את המושג הזה?

11:37 09.04.2019

מאיפה הגיע המושג "עדות המזרח" בעצם? הרי עולי מדינות האסלאם הגיעו ממזרח, ממערב, מצפון ומדרום לישראל... הסולידרית מגלה את האמת מאחורי הביטוי ודנה בשאלה- האם אנחנו באמת מבינים מה מסתתר מאחורי מטבעות הלשון היום-יומיים שלנו?



קבלו קטע. בכל פעם שאתם קוראים למישהו "מזרחי", אתם משתמשים במושג שלקוח מראשית האידיאולוגיה
הנאצית-אנטישמית בהתיחסות ליהודי מזרח אירופה.
לא ידעתם את זה, נכון? גם אני לא עד עכשיו! אבל הכל מתחיל להתחבר לי....
ראשית התחלתי לחשוד בביטוי הזה כשראיתי פרק בסדרת המופת "זגורי אימפריה" בה הילד הצעיר מתווכח עם מישהו על המושג "מזרחי": "אני לא משקיע בבית ספר, אבל המקצוע היחיד שאני אוהב זה גיאוגרפיה, ואני יכול להגיד לך שכל המדינות שמחשיבים "מזרחיות"- בכלל נמצאות במערב! היחידים שנמצאים במזרח הם עיראק, וגם הם מיונזים" .

שזוף זה סקסי. אבל לא רק במזרח

 


אז נשים בצד את עניין המיונזיות (גם כי אני בעצמי חצי עיראקית וגם כי אני טבעונית ולא אוכלת מיונז). אבל באמת באותו רגע זה היה נשמע לי קצת תמוה- מה העניין הזה עם לקרוא ליוצאי מדינות האסלאם- "מזרחים"?
בואו נתחיל בלצוטט את ד"ר מקס מרקוזה, גרמני שכתב מילים אלה ב1912, לפני מלחמת העולם השניה:
"שבעה מיליוני היהודים מפולין, מגליציה ומרומניה ושאר היהודים מין המזרח הם עניים ואומללים ומחסורם זועק לשמיים, אולם הם זרים לנו, הם רוצים להיות זרים. ואורחות המחשבה, הפרנסה והחיים שלהם אינם מתאימים למהות ולסדר של מדינות התרבות המערביות. יהודים אלה הם האסון של כולנו.... מביאים איתם את אויר הגטו, ומהווים את הסכנה הגדולה ביותר לשגשוג ולהרמוניה של העמים"
מצמרר. אני יודעת.
לא ברור איך הביטוי הזה "נדבק" אצל היהודים עצמם וגרם להם להתחיל להפנות אותו אחד לשני כשעלו לארץ, אבל הנה כמה פנינים מצוטטות של יהודים המשתמשים בביטוי "מזרחי":
"אמנם אין אנו מרוצים ממשפחות בנות עשרה או חמש עשרה ילד, כנהוג בארצות המזרח.....אך מספר ילדים קטן כמו אחד או שניים, במשפחה של משכילים, או אנשים בעלי רמה תרבותית ידועה, עלול להביא כיליון על אותה רמה ויצירה אשר אנו עוסקים בה. מוטב להרבות בצאצאים של אנשים מסוג זה, כדי לשפר את המין האנושי" (ד"ר אברהם לוי, בריאות הציבור)
"צריך לחנך את הצעיר שבא מארצות אלו (=ארצות המזרח) לשבת בבית הכסא כמו אדם, להתרחץ, לא לגנוב, לא לתפוס נערה ערבית ולאנוס אותה ולרצוח אותה" (דוד בן גוריון, פורום הפיקוד הגבוה של צה"ל).
כואב לקרוא. גם לי. אבל בואו ננסה רגע להחלים כדי לחשוב ביחד.
אני לא חלילה טוענת שמישהו מהמצוטטים היה נאצי, אך אין ספק שהאמירות היו לא מין הליברליות ביותר ששמעתי. והיו עוד הרבה כאלה. וכולם התייחסו לבני ארצות האסלאם "מזרחים". וגם אני השתמשתי בביטוי הזה. וגם כל מי שאני מכירה. אבל עכשיו כשאני יודעת מאיפה הגיע הביטוי, האירוניה מכאיבה לשפתיי וספק אם אשתמש בביטוי הזה בשנית.
אז מה עושים?
לוקחים נשימה. מתעוררים. גזענות היא אופנה חולפת, היום שונאים את הרומנים והפולנים- מחר ישנאו מישהו אחר. רוב מה שעומד מאחורי גזענות היא אלמנט אחד ששולט בתודעה, בתקשורת, בבריאות ובמחשבות שלנו- המערכת הפוליטית שמטרותיה תמיד קשורות לניצחון, כיבוש ושליטה.
אם נוח למנהיג אחד לשלח את העם ולגרום לו לשנוא או לפחד מ"אויב משותף"- כל מה שהוא צריך זה רעיון, תסריטאי טוב, ואת כל אמצעי התקשורת שיעבדו בשביל להפיץ את הבשורה (היטלר. גבלס).
הגזענות הוטבעה בכולנו, אבל היא לא שלנו, היא מבוססת על אלמנטים ששמענו ממקורות שאנחנו לא זוכרים בכלל ומדרך חשיבה שכולנו, או רובנו, או לפחות אני חוטאת בה- האתנוצנטריות. כלומר- התפיסה לפיה התרבות שלי היא הגבוהה והנעלה מכולן ושאר התרבויות סביבה נחותות ממנה ועליהן לשאוף להגיע לרמתה יום אחד.
מה הבעיה בתפיסה זו?
שהיא שגויה.
אולי בתרבות אחת יש יותר השכלה , אך לא בהכרח נגזר שהיא יותר מתקדמת. (אגב בעיראק סבא שלי למד עריכת דין באוניברסיטה, וכשהגיע לארץ היה מסתלבט על אנשים ששאלו אותו וטוען שהיה רוכב על חמור בעיראק, כי לא האמינו לו שהוא משכיל) אבל עם כל הכבוד להשכלה- יש ערכים חשובים ממנה. ערכי מוסר, למשל. בעיני, אם כבר מחפשים תרבות שתתעלה על כולם (לא שאני מבינה את הצורך אבל נגיד שיצמידו לי אקדח לראש) אני אחפש את התרבות בה ערכי המוסר הם הגבוהים ביותר. אולי זה יהיה בשבט אפריקאי, אולי בישראל, אולי ברוסיה ואולי בסין. מי יודע? אני לא חוקרת תרבויות. אבל הגיע הזמן שנתעורר מהתפיסה המגוכחת הזאת ונספור כמה "מזרחים" יש באוניברסיטה.
זה לא רלוונטי
זו דרך ללמוד אם יש אפליה. אבל לא אם "המזרחים" "התקדמו". וגם, בן גוריון היקר, אנסים ורוצחים יש בכל מיני צבעים. גם אנשים שלא מתקלחים ומחרבנים ברחוב. לרוב מדובר באנשים שאיבדו את השפיות.

 

דוד בן גוריון. אוהבים אותך, אבל שגית בחוסר טקט.


אז איך לקרוא להם?
משה. דוד.גיא. מיכל. יש לבני אדם שמות שאמא ואבא נתנו להם. אגב, האמא והאבא שרוב הסיכויים שייכים לעולים ממדינות שונות ובעצם נולדו בישראל.
אבל דייייי.....למה עדיין מדברים על זה?
כי כדי לעקור דפוס חשיבה צריך להבין את השורש שלו. אני לא טוענת שהחפיפה בין הביטויים מייצגת בהכרח את שורש הגזענות, אבל עצם העבודה שהמושג נדבק ממקור כזה והגיע עד אלינו לישראל.... מוכיחה לנו שהשורש הוא ממש, ממש לא לטובתינו.
ושוב, אין לי טענה שאפשר להשוות משהו לנאציזם- אי אפשר להשוות דברים גרועים למדי- לרוע בהתגלמותו. זה כמו להשוות מכה של ילד לחבר- למלחמת עולם. זה חסר פרופורציה. אני רק מציינת את השורש. ואציין אותו שוב בהמשך. כי רק כשנתפכח מזרעים ששתלו בתודעה שלנו בלי שאפילו הרגשנו, נוכל להתפנות להתחיל לחשוב בעצמנו.

 

 

הכותבת היא מעיין טל, העורכת הראשית של מגזין "מינימליזם" ובעלת הבלוג החברתי "הסולידרית"