מה זה בעצם Upcycling?

14:15 09.04.2019

מסתבר שיש אנשים שזבל עבורם הוא חומר גלם מצוין ליצירה ולייצור המוצרים שהם רוצים. שני תורג'מן מספרת על החוויה שלה עם עולם הUpcycling

שמי שני, ועד לפני שנתיים הייתי כלכלנית שמחפשת את עצמה.

בעקבות החיפוש העצמי יצאתי למסע בהודו בו ביקרתי בעיר אורוויל- קולוניה צרפתית מעוררת השראה שהוקמה בשנות ה-70, בה נחשפתי למספר מיזמים שחיברו בין שימוש בחומרים ממוחזרים ליצירה ויצירתיות. ביום בו הגעתי לעיר הזאת והתפעלתי מהיצירתיות ומהערך הסביבתי הגבוה - שמעתי בראש קול שאומר- "בינגו!!!" והבנתי שמה שאני רוצה לעשות בחיים הוא – Upcycling ולא שום דבר אחר!

 

בתמונה: well paper-הודו. מיזם ישראלי שמעודד נשים הודיות לעצמאות דרך יצירה עצמית מחומרים ממחוזרים ומכירה של התוצרת.

 

 

וכך, במשך השנתיים האחרונות, הקדשתי את מלוא זמני ומרצי ללמוד ולהתנסות בעוד ועוד חומרים ולרכוש כישורים שקשורים בתחום. למדתי תפירה, נגרות, שיפוץ רהיטים, שימוש בעיסת נייר ועוד, וכך- לאט לאט - למדתי לדייק ולהבין מה בדיוק אני רוצה לעשות עם כל האפשרויות האלה.


החזון שנבנה בי מתוך החיבור לתחום הוא להפוך את היצירה והעשייה הזו למשהו נגיש לכולם. אני חולמת להקים מרכז קהילתי שכל אחד יוכל להגיע אליו עם השקית שהוא עומד לזרוק לפח וילמד איזה דברים אפשר לייצר מהתכולה שלה.

מקום כזה יעזור לאנשים לפתח את היצירתיות שלהם, למלא להם את שעות הפנאי בעשייה כיפית ומרגיעה, ויצמצם את הפסולת שהם מייצרים- וכל זה תוך כדי הגברת המעורבות הקהילתית של האזור.

אתם בטח שואלים את עצמכם- מה בעצם הערך של הUpcycling ולמה לא פשוט למחזר?

בתהליך של מיחזור (Recycling), המוצרים השונים מועברים לפירוק, עיבוד, גריסה והשטחה. לאחר מכן, הם הופכים לחומרי גלם, מהם ניתן ליצור את החומרים השונים, או ליצור מוצרים אחרים לגמרי ממה שהיו מקודם.

שימוש חוזר, בשונה ממיחזור, אינו דורש פירוק ועיבוד של המוצרים השונים, אלא מציאת שימושים חוזרים או שונים לאותו מוצר. ניתן לעשות זאת באמצעות החזרת המוצר לתפקודו, באמצעות תיקון או שיחזור, או באמצעות דרכים יצירתיות ואומנותיות.. כך שבעצם אנו חוסכים את תהליך העיבוד מחדש שמזהם בפני עצמו- ומרוויחים מוצרים חדשים שמונעים מאיתנו לרכוש מוצרים אחרים- שיהפכו גם הם לפסולת בעתיד.

בנוסף, עוד דבר שחשוב להבין על מיחזור הוא- שרוב הפלסטיק שאנו שולחים למיחזור בסוף נזרק לפח ולא ממוחזר באמת, וגם המעט שכן עובר תהליך מיחזור- חוזר בצורת פלסטיק מאיכות נמוכה יותר, ולאחר השימוש הנוסף בו-, כבר לא ניתן יהיה למחזר אותו יותר (והוא ישאר בעולם למשך 500 שנה!)

כך שאפשר להבין שהערך של upcycling הוא גבוה כיוון שהוא משמעותית יותר ידידותי לסביבה, וכמו שכבר ציינתי- הוא כייפי, תרפי ומרגיע.


הנה דוגמאות לכמה יצירות שיצרתי מחומרים ממוחזרים:

 

 

קערות מעיתונים ישנים. מקום טוב לשים את הפיצ'יפקעס שלא יודעים איפה לזרוק

 

 

תיקי גב משקיות אוכל של כלבים וחתולים. יש מגניב מזה?

 

 

כיום אני מנחה סדנאות של יצירה למגוון סוגי אוכלוסיות, ומנהלת את הקהילה שייסדתי בפייסבוק-  "עיצוב מכל הבא ליד".

אז ההמלצה שלי אליכם היא זו-  אם כבר קניתם משהו והשתמשתם בו, תנסו לחשוב רגע לפני שהוא פוגש את הפח שלכם. איזה חיים חדשים אפשר לתת לו?  למה הוא יכול להפוך? חפשו בפינטרסט, הצטרפו לקבוצה בפייסבוק, ויכול להיות שתגלו תחביב מגניב חדש.

 

 

הכותבת היא שני תורג'מן. מנהלת קבוצת הפייסבוק: "עיצוב מכל הבא ליד - upcycling.il" ומנחת סדנאות Upcycling