סיפרתי בתחילת הפרק הראשון שהוצאתי ספר לפני שנה וחצי, ובהמשך לכך- אני רוצה לספר קצת על תעשיית הספרים מתוך החוויה האישית שלי.
המטרה שלי בכתבה היא לא להניא אנשים מלהוציא ספרים, דווקא להיפך, מי שחש צורך לכתוב אני מעודד אותו בכל לשון לעשות זאת ואני בטוח שמה שיש לו להגיד יהיה חשוב ומועיל לאנשים רבים ושיהיה לו קהל – אני רק מבקש להקדים תרופה למכה ולהסביר על הבעיות בדרך שבה שוק הספרים מתנהל ולגרום לסופרים ולקונים לחשוב מחדש על דרכי השיווק, ההפצה והקנייה של ספרים.
בישראל יוצאים בכל שנה לאור הרבה הרבה (הרבה) ספרים. כמה בדיוק? יש כל מיני נתונים אבל הם לא כל כך אמינים. בגדול מדובר בכמה אלפי כותרים, כאשר סך הכל נמכרים בישראל בערך 5 מיליון ספרים בשנה, כמות דומה מודפסת.
בכתבות בתקשורת המיינסטרים על נושא הוצאת הספרים העצמאית, או הוצאת ספרים של סופרים לא מוכרים, המסר העיקרי שאני קיבלתי היה: "למה נראה לכם שאתם כותבים ספרים- אנשים פשוטים שכמותכם? אתם לא סופרים! כשתהיו סופרים גדולים כמונו תוציאו ספרים! אנשים עלובים שחושבים שאתם מעניינים, בלה בלה בלה גרפומניה בלה בלה בלה אגוצנטריות של דור הY ".
בזתי לכתבות מהסוג הזה ולמי שכותב אותן, והנה דעתי על הסיבה שהן נכתבות:
בעבר, כמו בתעשיית המוזיקה שהייתה פעם תלויה בלייבלים גדולים, כדי להוציא ספר היית כותב "כתב יד" ושולח אותו להוצאות הספרים הגדולות. הן בתורן היו קוראות ומחליטות האם שווה להן לממן את הפקתו והאם לדעתן יהיה ניתן למכור אותו.
שיטה זו יצרה כביכול סף של "רמה ספרותית" למה שהתפרסם מכיוון והם אושרו על ידי לקטורים, שהם אנשי מקצוע בתחום.
(כמובן שזוהי גישה מתנשאת מושחתת וטיפשית לדעתי, כיוון שכך נוצרו אליטות ספרותיות שסוגדות לעצמן ומוציאות לאור רק את מי שחבר בחוגים שלהן, נראה ונשמע כמוהן, שעה שיצירות מופת ספרותיות רבות מצאו את עצמן נזרקות מכל המדרגות).
כיום, כיוון שעלות ההפקה וההדפסה של ספרים ירדה עם השנים, כל סופר שמעוניין בכך יכול להוציא את הספר שלו דרך הוצאה לאור קטנה- לה הוא משלם סכום נכבד, או להדפיס אותו בעצמו.
אני הפקתי את הספר שלי לבד בכמה אלפי שקלים בודדים (עבור עריכה לשונית, עיצוב וכו...) וההדפסה עלתה 6 שקלים לעותק.
זאת ביחס ל30000 השקלים שהיה עלי לשלם אם הייתי בוחר להוציא אותו דרך הוצאת ספרים קטנה, כך שמדובר בעלות מינימליסטית ביותר.
הספר יצא לא פחות מקצועי מספר שהיה יוצא בהוצאה גדולה, ואולי אפילו יותר- כי האותנטיות שלו נשמרה.
לא הרבה סופרים עשו כמוני, רובם מוצאים את עצמם משלמים סכומים גבוהים שלא מחזירים את עצמם בסופו של דבר. אבל, לא משנה באיזו דרך בוחרים, לכל הסיטואציה הזאת ישר יתרון מובהק אחד- אף אחד כבר לא יכול למנוע ממך להוציא את הספר שלך.
בגלל המצב החדש הזה, בו כל סופר יכול להוציא לאור איזה ספר שירצה- קמו האליטות הספרותיות וצעקו "גיוועלד! זהו זבל ספרותי שלא מאושר על ידינו הפרופסורים בחוג לספרות"! אבל אף אחד לא הקשיב להם. כי דעתם כבר לא רלוונטית בשום דרך, עכשיו חשובה רק דעת הקהל.
אז איפה עדיין נמצאת הריכוזיות? בהפצה !
לא כל מפיץ ישוש להפיץ את הספר שלך לחנויות הספרים.
זה רק נדמה לנו שברשתות הספרים ישנו מגוון גדול של ספרים אבל זה לא ממש נכון, האמת היא, שהן מציגות אחוז פצפון של ספרים ביחס לספריות.
וזה קורה בגלל שבמידה ומישהו הוציא ספר וכעת הוא רוצה להציג אותו בחנויות, בגלל שהרוב המוחלט של החנויות בישראל שייכות לשתי הרשתות הגדולות, יש שתיים וחצי דרכים להציג בהן ספר:
הראשונה והחצי הן דרך ההוצאות הגדולות – (אם ההוצאות הגדולות בחרו לפרסם את כתב היד שלך – וזה קורה בדרך כלל כאשר אתה אדם מפורסם או חבר אישי של מנהלי ההוצאות), הן ידאגו להכניס את הספר שלך לחנויות.
חצי הדרך השנייה היא אם הן דחו אותך, הן יציעו לך להצטרף ל"חממות הספרותיות" שלהן, בהן הן ימצצו ממך עשרות אלפי שקלים כדי לערוך את הספר שלך כמו שבא להן (מכיוון ואתה סתם חצוף ולא "סופר" אז צריך ללמד אותך לכתוב מחדש) ורק אז הספר שלך יוצג בחנויות.
הדרך השנייה היא דרך חברות ההפצה – ספרים הם מוצר פיזי שדורש הובלה והפצה שעולות הרבה כסף.( אם למישהו יש חלום לעבוד בהוצאת ספרים שיתכונן לפריצת דיסק כי ארגזי ספרים הם דבר כבד).
בישראל ישנן שתי חברות הפצה גדולות ורק דרכן אפשר להגיע לחנויות (גם ההוצאות הגדולות עובדות דרכן), ואם אתה מוציא לאור פרטי שפונה אליהן- התשובה שאתה מקבל (אחרי הפוזות הקבועות (מקווה שכבר התרגלתם) ש"אתה אידיוט צעיר לא רציני למה לא דיברתי איתי לפני שהדפסת את החרא הזה אתה לא מתל אביב לך לאוניברסיטה") אתה צריך לתת להם 800 ספרים מינימום ולשלם כמה אלפי שקלים על הפצה ואף אחד לא מבטיח לך שתוצג במדפים.
התוצאה היא שהשוק מוצף בספרים מוצלחים, של כותבים מוכשרים, שלא מצליחים להגיע לקהל היעד שלהם.
אז מה בכל זאת הפתרון? זאת ועוד בחלק האחרון לסדרת הכתבות שיעלה בקרוב